14 Kasım 2015 Cumartesi

SİVEREK'İN İNCİSİ NİSSİBİ ANADOLU'NUN İLK ASMA-BOĞAZ KÖPRÜSÜ

Şanlıurfa’yı hiç bilmeyen biriyseniz, size de sormak lazım.Şanlıurfa’ya nasıl gidilir? Ankara üzerinden mi? Edirne üzerinden mi? Yoksa Diyarbakır’a gelip, her gördüğünüze adres sorar gibi, sormanız mı gerekir?

Dünyanın neresinden yola çıkarsanız çıkın, dünyanın çevresinde bir enine bir de boyuna çember çizin. Ahan da, yolunuz bu çemberlerin kestiği çizgilerden birinin kenarına düşer. Urfamız da, bu kenarların en güzellerinden birine düşer. 
Mesela. Fırat’ın kenarına düşer. Çiğköftenin, sıra gecelerinin, tek ayak vuruşlu düğünlerin kenarına düşer. 

Ama siz ne zaman gelirseniz gelin, Şanlıurfa her zaman, bir hüznün kenarına düşer. Fırat’ın koluna, serinliğine düşer. Fırat, hem can verir bizim Urfamıza, hem de canımızı ayırır, komşularından. 

Atatürk Barajı, tam da böyle bir ayrılık yaşattı Urfa’ya..

Siverek’in az biraz üstü, kuzey yönünde, Diyarbakır’dır. Siverek’in batı yönü Kahta’dırAşşağısı Viranşehir’e, Ceylanpınar’a, Akçakale’ye, Suriye’ye kadar iner.. 

Atatürk Barajı, daha önceki Adıyaman – Şanlıurfa – Diyarbakır Karayolunun bazı kısımlarını kapattığı için, baraj gölü su doldukça, yol da kayboldu, görünmez oldu.                                              Görünmez olduğu için Siverek'ten Kahta ve Adıyaman'a insanlar karadan gidemiyordu.Sonra civar köyde yaşayanlar deniz feribotu getirdile ve karşıya geçmek için baraja koydular,insanlar Kahta ve Adıyaman'a gidebilmek için araçlarını deniz otobüslerine paralı bir şekilde geçiriyorlardı zaten paralı olduğu için işletme sahipleri aralarında silahlı çatışma çıktı insanlar öldü,can kaybı olduğu için devlet artık kendini zorunlu hissetti Nissibi asma köprüsünü yaptı.

Sağ olsun, “devlet büyükleri” geldiler geldiler ve tam da buraya, Siverek’in dibine, Kahtaa tarafından gelen yolun bağlanması için “Nissibi” denen yerde “Nissibi Köprüsü’nü” 2 senede tamamladılar. 

Gülsan İnşaat’ın yaptıpı, 610 metrelik, su üstü açık alanı 400 metrelik, 24 metre genişliğinde, 2 gidiş 2 de gelişi olan köprü, manzarasıyla da, görünüşüyle de, sağlamlığı ve tekniğiyle de, başımızın tacıdır..

Açılışını Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı köprünün açılışıyla birlikte, feribot sıkıntından kurtulmuş oluyoruz..

Artık yaz kış, toplu ulaşımlar da, turizm de, rahat bir nefes alacak. Bölgenin manzarası, balıkçılığı, balık lokantaları, turizm işletmeleri, istihdam, çevre düzenlemesi gibi çalışmalarla, Şanlıurfa’mıza da bölgemize de , ülkemize de faydalı olmasını umuyoruz..

Anadolu’nun İLK ASMA BOĞAZ SU KÖPRÜSÜ, Siverek’imize, Şanlıurfa’mıza, Anadolu’muza hayırlı olsun, uğurlu olsun.

Yapanlardan da, Allah razı olsun…;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder